Szabó József képmása

Halmi Béla (1892-1962)
Megosztás itt: facebook
Facebook
 • Készítés helye:
  Magyarország. Budapest
 • Készítés ideje:
  1926-01-01 - 1927-12-31
 • Méret:
  128x210 mm
 • Eredetiség:
  pozitív
 • Színezet:
  Monokróm
 • Megjegyzés:
  A fénykép a Kézirattár gyűjteményében található.
  A fényképhez külön lapra gépelt önéletrajz tartozik:

  SZABÓ JÓZSEF Dr.
  a budapesti P. P. tudományegyetemnyilv. r. tanára,

  született 1874-ben, rom. kath; [atyja néhai Szabó József nyug. fővárosi polg. isk. igazgató; nős, családos. A gymnasiumot és egyetemi tanulmányait Budapesten végezte (áthúzva)]. 1897. év végén orvosdoctori oklevelet nyert. Az 1894/5-1897/8 tanéveket a bpesti tud.-egyetem élettani intézetében töltötte. Az 1896. évben tanulmány utat tesz Ausztria, Németország, Hollandia és Belgiumban. 1898-1900. években a tud. egyetem fogászati intézetében az akkor még egyetlen tanársegédi 1901-1903. években pedig az ugyanott szervezett I. tanársegédi állást tölti be. Ezen időkben kisebb tanulmányokat végez: 1899-ben Berlinben, 1901-ben Breslau és Leipzigben.
  1905.-ben a budapesti kir. tud. egyetemen a fogászati mütéttanból magántanári képesitést nyer.
  1914.-ben a Poliklinika fogászati osztályának főorvosa; a háburu alatt a m. kir. rokkantügyi Hivatal utókezelő gyógyintézetében az odont-orthopädiai osztály vezető főorvosa. Ez idő alatt 1916.-ban hivatalos kiküldetésben meglátogatja Németország hasonló célu intézményeit.
  1921.-ben a bpesti tud. egyetem ny. r. tanára lesz és igazgatója a bpesti P. P. tud. egyetem stomatologiai klinikájának.
  A munkásbiztosítási Orvosszakértői Tanács előadó tagja, az Orsz. Tisztviselői betegsegélyezői Alap stomatologiai ügyeinek miniszteri biztosa, az Orsz. Közegészségügyi Tanács rendkivüli tagja.
  A jubileumi katonai emlékérem, a koronás arany érdemkereszt, a Vöröskereszt hadiékitményes II. oszt. diszjelvényének, a II. oszt. polgári hadiérdemkereszt tulajdonosa.
  A Szt. István Akadémia rendes tagja; a Magyar Fogorvosok Egyesületének tiszteleti tagja és tiszteleti elnöke; a kir. m. Orvosegyesület Stomat. Szakosztályának volt elnöke; a "Société d'odontologie de France", a "Verein Oest. Zahnärzte", a "Société belge de Stomatologie" levelező tagja. A Federazione Stomatologie Italiana tiszteleti tagja.
  A "The Review of clinical Stomatology" állandó munkatársa.
  15621.
  A kép mérete a másodlagos hordozó nélkül: 118x192 mm.
  A Kecskeméti utca 19. alatti Strelisky-fiókot ebben az időszakban Halmi Béla vezette.
 • Felirat a kép verzóján:
  Strelisky fiókja udv. fényképész Budapest, Pintér udvar Kecskeméty u. 19. Telefon No. József 48-78. 1917. Sz. 15621.
 • Lelőhely:
  OSZK Kézirattár
 • Raktári jelzet:
  Arckep_0391
 • Felhasználási lehetőségek:
  A kép közkincskörbe tartozik; ingyenesen letölthető, szabadon megosztható és felhasználható. A képet letöltő személy ugyanakkor a letöltéssel vállalja, hogy a kép további felhasználásakor annak forrását (Országos Széchényi Könyvtár, Kézirattár) minden esetben megjelöli. Kérjük, hogy nagyobb felbontású kép igénylése esetén vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal a manuscriptum@oszk.hu e-mail-címen.
 • Kulcsszó: