Rólunk

Az Országos Széchényi Könyvtár legfiatalabb gyűjteménye a Fényképtár. 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy a nemzeti könyvtár különböző gyűjteményeiből származó fényképeinek megfelelő tárolását, feldolgozását és szolgáltatását biztosítsa.

Munkatársaink folyamatosan tárják fel a gyűjteményben található hagyatékokat, adományokat, muzeális fényképeket. Célunk kutathatóvá tételük online hozzáféréssel és hagyományosan, helyben „olvasva” is. Személyesen időpontegyeztetés után tudjuk fogadni a kutatókat.

Azokat a gyűjteményegységeket, amelyek feldolgozása elkészült, folyamatosan elérhetővé tesszük a Fotótér felületen. Néhány példa még fel nem tárt, de hamarosan hozzáférhető gyűjteményünkből: diafilmgyűjteményünkben őrizzük a Diafilmgyártó Vállalat teljes hagyatékát, amely a klasszikus meséken kívül rengeteg oktató és ismeretterjesztő, valamint az ötvenes évekből származó propagandafilmet tartalmaz. A teljes diafilmeken kívül mi őrizzük az eredeti grafikákat is, amelyekből fotózták őket. Építészettörténeti gyűjteményünk az 1960-as, 1970-es évek városfejlesztésének kiemelkedő forrása mintegy kilencvenezer képpel. Fényképtörténeti gyűjteményünk számos családi és portréfotót őriz a XIX. század végétől a két világháború közötti időszakig. A korai műtárgyfotózást őrző üveglemezgyűjtemény számos értékes kézirat- és metszetfotóval a történeti anyag értékes része. Terveink szerint kutathatóvá tesszük jelentős fotográfusok életművét őrző, továbbá kortárs fotóművészek adományaiból folyamatosan gyarapodó jelenkori fotóművészeti gyűjteményünket is.