Kende Zsigmond képmása

Ismeretlen
Megosztás itt: facebook
Facebook
  • Készítés helye:
    Magyarország
  • Készítés ideje:
    1890-01-01 - 1910-12-31
  • Méret:
    78x238 mm
  • Eredetiség:
    pozitív
  • Színezet:
    Monokróm
  • Megjegyzés:
    A fénykép a Kézirattár gyűjteményében található.
    A fényképhez kézzel írt önéletrajz tartozik:

    Kölcsei Kende Zsigmond báró

    A "Kende" család (a Kölcsey családdal) egy közös törzsből, a Kulche-nemzetségből származik, Ond vezér Ete fiától: mint prima occupationis nemzettségnek soha nemesi adománylevele nem volt. - A Kulche nemzettség a mai Kölcse község székhellyel Szatmár megye Keleti részén birta a Kölcsei-uradalmat, Czégényben monostort épitett és szakadatlan sorát adta a Szatmár megyei alispánoknak. A család czégényi ága ma is birja a czégényi turistvándi, kömörői, fülesdi, tiszakóródi, sonkádi, csekei mintegy 6000 cat. holdas birtokot. -
    Kende Zsigmond született Nagybányán 1853. március 10-én, szülei voltak: Kende Gusztáv és neje szopori Skultéty Terézia (Nyitra m. Bucsán községből). Két nővére volt: Nydia, hajadon, és Csilla, előbb Rhédey Ferenczné, később báró Erggelet Miksáné. Gymnaziumi tanulmányait Szatmáron és Debreczenben végezte, hol 1871 ben érettségit tett. A jogot a pozsonyi jogakadémián végezte, melyről államvizsgálatot tett 1875 ben. Ezután a Proskaui (Porosz Sziléziai) és Hallei gazdasági akadémiákat végezte, valamint a gazdasági gyakorlatot a Kapuvári herczeg Esterházi béruradalomban. - 1878. január 1-én átvette birtokai kezelését és 50 éve vezeti személyesen gazdaságát, területileg megháromszorozva azt, mintaszerűleg felépítve és beinstruálva azt.
    1883. május 10-én nőül vette Kopacseli Boér Ilonát, K. Boér Gusztáv és neje Forinyák Erzsébet leányát, mely házasságból egy fia György és két leánya Katalin és Gabriella született és a három gyermek után tiz unokája.
    A család rom. katholikus. Lakása Turistvándi (a fiáé Czégény.
    Fél század olta vesz részt a megyei életben; 35 éven át közigazgatási bizottsági tag. Lakóhelyének járása a Tisza-Szamosköz kulturális fejlesztésében teljes sikerrel működik ma is. - A köves utak kiépítése, a vasutak és vízszabályozás létesitése, mely utóbbiaknak elnöke is, az ő fáradságot nem ismerő munkájának eredménye.
    Közéleti munkássága elismeréseül 1903 ba cs. és kir. kamarás lett, 1916. december 30-án IV. Károly király koronázása alkalmával pedig bárói rangot kapott örökös főrendiházi tagsággal. 1927 január havában, a főrendiháznak felsőházként életre keltése alkalmával mint örökjogu főrend a felsőház tagjává választatott.
    1928. január 1.

    A kép mérete a másodlagos hordozó nélkül: 60x225 mm.
  • Lelőhely:
    OSZK Kézirattár
  • Raktári jelzet:
    Arckep_0491
  • Felhasználási lehetőségek:
    A kép közkincskörbe tartozik; ingyenesen letölthető, szabadon megosztható és felhasználható. A képet letöltő személy ugyanakkor a letöltéssel vállalja, hogy a kép további felhasználásakor annak forrását (Országos Széchényi Könyvtár, Kézirattár) minden esetben megjelöli. Kérjük, hogy nagyobb felbontású kép igénylése esetén vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal a manuscriptum@oszk.hu e-mail-címen.
  • Kulcsszó: